Csillagok Isten tervében

2018. július 9-13-ig gyülekezetünkben napközis gyermekhét zajlott. Az idén a „Csillagok Isten tervében” címet kapta ez az egy hetes alkalom. Az egyik érdeklődő apuka viccesen megkérdezte, hogy hogyan lehet fényes nappal csillagász tábort tartani?

Nos, mint tudjuk,  „Istennek semmi sem lehetetlen” (Lukács 1,37), így az Ő segítségével ez a téma is könnyedén megvalósulhatott ezen a héten. Mindamellett, hogy a gyermekek napról napra szerezhettek tudományos ismereteket az őket körülvevő hatalmas univerzumról, azon belül is a Naprendszerről, a Holdról, a csillagokról és a Nemzetközi Űrállomásról, az ISS-ről.

Naponta ismertek meg olyan bibliai történeteket, amelyekből megláthatták, hogy Isten, amikor a negyedik napon a Nap és a Hold mellett, a csillagokat is megteremtette, nem csupán világító égitesteket helyezett az égre. Hiszen sok bibliai történetben kulcsfontosságú szerepet szánt Isten ezeknek a teremtményeknek. Így láthattuk, hogy Ábrahámnak ígéretet adott, hogy annyi utóda lesz, mint égen a csillag. Láttuk, József előtt álmában hogyan hajolnak meg a csillagok, vagy azt, hogy Bálám próféta mit jövendölt a legfontosabb csillag feltűnéséről és hogy mi történt, amikor ez a megjövendölt csillag valóban feltűnt az égen és vezette a bölcseket.

A tudományos ismeretek és a bibliai történetek mellett fontos szerepet kapott minden nap, egy folytatásos történet meghallgatása. Ez a történet James Irwin-ről szólt, akinek Isten megadta azt a csodás lehetőséget, hogy társával együtt a Holdra léphetett. Az ő, igencsak kalandos életét ismerhettük meg napról napra, és azt, hogy Isten hogyan vezette őt afelé, hogy egy ilyen kivételes élményben lehessen része. Mindezek voltak egy-egy napnak a kötött programjai, melyek a templomunkban zajlottak. Felemelő érzés volt látni, hogy a táborban részt vevő 42 gyermek hogyan tölti meg a padsorokat és hogyan dicsőítette Istent a tanult dalokkal, aranymondásokkal. A kötött programokon kívül a parókia udvarán szabad játékra és csapatversenyekre is volt lehetőségük a gyermekeknek.

A hetünket meghívott vendégek is színesítették, így kedden a békési 175 sz. Bocskai Cserkészcsapat 3 tagja látogatott el hozzánk, akiktől megtudhattuk, hogy mi fán is terem a cserkészet és hogy hogyan lehet hozzájuk csatlakozni. Szerdán Szabó Katalin, gimnáziumi tanár látogatott el hozzánk. Ő a csillagokat, a keresztyén fizikus szemszögéből ismertette meg velünk. Pénteken pedig hatalmas távcsövekkel várt bennünket Szabó Álmos a sportpályán, akinek segítségével megcsodálhattuk a Vénuszt, a Jupitert, és aki kitartóan állta a szúnyogok támadását, még a Szaturnuszt is láthatta gyűrűjével együtt.

A tábor zárására a vasárnapi istentiszteleten került sor, amikor a gyermekek ízelítőt adtak szüleiknek a héten tanultakból és emléket is kaptak, hogy ne felejtsék: „az Úr terve örökké megmarad” (Zsoltárok 33,11).

Köszönet mindazoknak, akik segítették ennek a hétnek az eredményességét!

Soli Deo Gloria!

Solymosiné Roósz Viktória, tanító-hittanoktató

Kategória: Beszámolók | A közvetlen link.