Miért éppen a Bibliát?

Itt olvasható a Berényi hírmondó februári számában megjelent írás:

Miért éppen a Bibliát?

Teszik fel sokan ezt a kérdést, amikor eligazítást keresnek vagy éppen valami megnyugtató üzenetre vágynak, s ezeket – az ajánló szerint – a Bibliában  meg is találhatják, ha azt el kezdik olvasni. De hát a Biblia a régmúltat idézi, üzenete már nem aktuális, a tudomány régen túlhaladta azt – válaszolják sokan. Igen lehet így is olvasni, mint egy letűnt korszak irodalmi termékét, amiben vannak szép dolgok és nehezen érthetők éppúgy, mint hihetők és hihetetlenek. De lehet úgy is, hogy az olvasó valódi nyitottsággal és bizalommal böngészi sorait, s ráadásul még azzal a készséggel, hogy hisz is az ott leírtaknak. Az első esetben elfogadható választ, megoldást, bátorítást nem igen remélhet az olvasó. A második esetben viszont kinyílik előtte egy világ, abban felismeri saját magát, rátalál élete forrására éppúgy, mint múltbéli vagy jelenlegi hibáira s legfőképpen lehetőségeire. Az ilyen embernek a Biblia a mindennapi kenyérré válik, lelki eledellé.

Nagy és dédszüleink sárgára olvasott Bibliái arról tanúskodtak, hogy számukra a legfőbb erőforrás volt abban a könyvben, amit nemzedékről nemzedékre továbbadtak, hogy az utódok is olvassák. Egy időben a hivatalos álláspont az volt, hogy a Biblia ismerete az általános műveltség része kell legyen. Bizonyos történetek, szereplők esetei által könnyebben érthető a kultúra számos terméke vagy éppen a filozófiai gondolkodásmódok némelyike. De semmi több, túl sokat nem kell foglalkozni ezzel a könyvvel. Ma pedig ott vannak a Bibliát helyettesítő modern pótlékok, az ezoterikus írások, a megtévesztő horoszkópok, a celeb életű emberek „követése”. Ott vannak a közösségi oldalakon eltöltött órák, az ott olvasható hírek és kommentek, amik kimondva és kimondatlanul de-formálják az ember identitását és kapcsolatait.

„Azzá leszel, amit megeszel!” – Tartja a mondás, amit egészségünkre nézve állapítottak meg, tudva azt, hogy a bevitt táplálékokban található alapanyagok jelentős mértékben meghatározzák szervezetünk egészségi állapotát. Azzá, és olyanná leszel, amit olvasol! – Állíthatjuk a szellemi táplálékra nézve, hiszen gondolkodásmódunkat és személyiségünk előre- vagy visszafejlődését leginkább az határozza meg, amit olvasunk ill. hallhatunk…

A református gyülekezetben azért indítunk el egy általános ismereteket nyújtó sorozatot a Bibliáról és a keresztyén hit alapigazságairól, hogy felmutassuk: milyenné válhat az ember, ha lelkiekben azzal táplálkozik, ami az élet Forrásától származik. Az életet Tőle kaptuk, és Ő tartja azt meg, s mi több, táplálni is tudja, ha engedjük. Nem általános műveltséget szeretnénk közvetíteni, hanem lehetőséget arra, hogy bárki megismerhesse, miért nem érdemes kihagyni a Bibliát az életünkből, ha valóban kiegyensúlyozott és boldog életre vágyunk. Jöhet bárki, akinek még sohasem volt a kezében, és jöhet az is, aki már sokszor olvasott belőle, de nem igazán érti. Várjuk és azt is, akinek megvannak a maga kérdései, akár ellenvéleménye is a Bibliai kijelentéssel kapcsolatban. Senkit nem akarunk „megtéríteni” hanem mindenkinek azt szeretnénk továbbítani, amitől másképpen tud majd belelapozni a Könyvek Könyvébe azért, hogy az élete számára mindennapi lelki kenyérré váljon.

Papp Tibor református lelkész

Kategória: Kategóriák | A közvetlen link.